оборудование для разведения перепелов

Перепелка

Перепёлка.org.ua

О ферме ~ Купить перепёлок, яйцо, клетку ~ Разведение ~ Инкубаторий ~ Бизнес ~ Мастерская ~ Поиск по сайту

Поиск по сайту


Відгодівля перепелів на м'ясо


Аграрна КраїнаМ'ясо перепелів – цінний харчовий продукт, який за хімічним складом і смаковими якостями відносять до дієтичної продукції. Чітке додержання технологій вирощування та відгодівлі птиці дозволяє підвищити ефективність виробництва перепелиного м’яса.

При вирощуванні перепелів яєчних порід на відгодівлю відправляють усіх зайвих самців і некондиційних самок після їх бонітування в 3-4-тижневому віці і формування основного стада для виробництва племінних або товарних яєць. На відгодівлю направляють також дорослих перепілок після закінчення строку їх продуктивного використання для виробництва яєць (коли несучість знижується до 50% і нижче). Відгодовують на м'ясо також і 5-6-місячних самців після закінчення строку їх ефективного використання в селекційному чи репродукторному стаді. Для відгодівлі можуть бути виведені й спеціальні партії молодняка.


Температура і світло

Відгодівлю можна проводити як у клітках, так і при підлоговому утриманні. Відгодівля перепелів на м'ясо в клітках продовжується 3-4 тижні, починаючи з 30-денного віку. Самців і самок при цьому утримують в окремих клітках або приміщеннях. Щільність посадки на відгодівлі може складати до 120-155 голів на 1 кв. м підлоги.

Відгодівлю перепелів проводять у безвіконних приміщеннях із температурою 20-24?С. Якщо у приміщенні є вікна, то їх необхідно затемнити, щоб була можливість створити необхідний світловий режим. Адже це важливий фактор успішної відгодівлі перепелів на м'ясо. Зміна умов освітлення впливає на життєздатність, поведінку і продуктивні якості птиці. Відгодівля проводиться при 8-годинному світловому дні. При переводі на світловий день, коротший 10-годинного, статевий розвиток перепелів значно уповільнюється, а на дорослих це діє як функціональна кастрація. Припинення статевих функцій приходить приблизно через 7 діб.

Інтенсивність освітлення також істотно впливає на м’ясну продуктивність перепелів. Установлено, що перепели, які утримуються у клітках з освітленістю, нижчою за нормативну для несучок, мали більшу живу масу, і тушка містила в собі більше жиру. При відгодівлі рекомендується інтенсивність освітлення не більше 10-15 люкс на рівні годівниць. Рекомендується навіть 5-10 люкс. При такому освітленні перепели поводяться спокійно, краще відгодовуються, відсутній розкльов.


Особливості раціону

Фронт годівлі для перепелят, старших 22 днів, має бути в межах 2-3,2 см на голову. Конкретний вибір залежить від конструктивних особливостей використаних кліток і годівниць. Будь-який варіант, що дозволяє птиці вільно споживати корм, дасть добрі результати при відгодівлі перепелів.

Годують перепелів тричі на день вдосталь. Один із варіантів годівлі такий – вранці і ввечері згодовують зернову суміш (наприклад, мелені кукурудзу чи просо) із додаванням 5% кормового жиру, а вдень – кормову суміш для дорослих перепелів (далі про це йтиметься докладніше).

Хороші результати отримуємо при використанні у відгодівлі суміші бройлерного комбікорму і 20% вареного гороху. В Японії при відгодівлі молодих самців і самок після завершення яйцекладки протягом 2-3 тижнів у корм включають лише зернові компоненти. Цей метод простий та зручний. Найефективніше перепели відгодовуються на кормосумішах з енергопротеїновим відношенням 150 і більше. Для підвищення калорійності корму в раціон додають 3-5% кормового жиру (фосфатиди, фуз).

Термін відгодівлі молодих перепелів за рекомендаціями різних авторів коливається і завершується в межах від 42- до 70-добового віку. При цьому досягається жива маса від 130 до 200 грамів. Ріст перепелів закінчується приблизно у 56-60 днів життя. До 65-70-денного віку маса тушки збільшується за рахунок відкладання жиру. Далі приріст уповільнюється, а поті маса птиці зменшується.

Процес відгодівлі дорослих перепелів після закінчення продуктивного періоду рекомендують проводити протягом 3-4 тижнів.
 

Відгодівля перепелів на м'ясо


Визначаючи терміни відгодівлі перепелів, необхідно враховувати економічну ефективність виробництва перепелиного м’яса. Жива маса перепела перед забоєм повинна бути не менша 120 г, щоб одержати кондиційну тушку.

Спеціалізовані на відгодівлі перепелів фірми Великобританії вирощують птицю до 42-денного віку і досягають живої маси перепелят 113-142 г і більше. У США відгодівлю перепелів продовжують до 112-денного віку й отримують тушки масою 170 грамів. Основним фактором, що обумовлює таку різноманітність у строках відгодівлі й одержаних результатах, є використання різної птиці, різних раціонів та режимів годівлі.

О. Подстрєшний, О. Терещенко, Інститут птахівництва НААН


Перепелиные яйца




Статья была Вам интересна? Подпишитесь на рассылку “Перепёлка.org.ua - новости перепеловодства” и Вы всегда будете в курсе инноваций в мире перепелов. Подписаться >>



Вы можете высказать своё мнение по данному материалу или задать вопрос. Администратор сайта ежедневно просматривает комментарии и отвечает на вопросы.


Данную страницу никто не комментировал. Вы можете стать первым.

Ваше имя:
Ваша почта:

Комментарий:
Введите символы: *
captcha
Обновить