Велика користь від маленького птаха
У нашому житті все настільки швидко змінюється, що часто й
ніколи нові продукти уважно розгледіти. Але чи треба гнатися за тими новинками,
що по саму зав'язку напхані консервантами, барвниками, ароматизаторами? Від
цього здоров'я точно не додасться.

Думаю, варто частіше дивитися у бік органічної продукції. Тієї, що везуть із
;ела. Нам, споживачам, потрібно звергати увагу на продукцію фермерських тв, де
її вирощують "як для себе". Скажете, таких немає? А у нас під рукою готова
адреса є. У Макарівському районі, що на Київщині, а вірніше у селі Новосілки два
роки тому на порожньому місці, поряд із занедбаними тваринницькими приміщеннями
збудували перепелину ферму. Відтепер продукція "Агросоюз Фенікс" доставляється в
усі великі торговельні мережі не лише столиці, а й усієї країни. І нічого
дивного в цьому немає: корисний, екологічно безпечний продукт розкуповують
споживачі з цією маркою охоче.
Фараони - чемпіони
У невеличкій конторі потужного господарства - стільки грамот і подяк, що ніде
курці клюнути. За досить короткий проміжок часу вони вже зібрали таку справжню
колекцію нагород, що інші і за десятиліття не напрацюють. Читаєш серйозні папери
під склом і вже заочно знайомишся з "екзотичним" птахом. А на м'ясо тут
вирощують фараонів, хоча за кількістю яєць усі рекорди бють японські. Є у
господарстві невелике стадо, яке керівник називає "феніксом" - самі створили
породу, випробовуючи на власній фермі.
Та що то за заочне знайомство, коли поряд у сучасних приміщеннях утримується
найбільше в Україні поголів'я птиці? Тож ідемо до птахів. Керівник господарства
Любомир Романів гостинно розчиняє двері першого пташника. Як і годиться,
розпочинаємо знайомство із наймолодшими жителями перепелиної ферми. Жовтороті
триденні курчата - ніби полосаті горошини розсипалися по підлозі. Голосні, жваві,
енергійні, непосидючі - вони з цікавістю поглядають на гостей і вмить мчать по
просторому приміщенню далі.
- Наймолодшим - уся наша увага, - коментує умови проживання малечі Любомир
Зіновійович. - Вони полюбляють тепло, а тому постійно підтримуємо у приміщенні
сталу температуру. Найбільш комфортна для них - +35-36 градусів. А у меню - теж
тільки смачні продукти та вітаміни, чистенька вода.
У сусідньому приміщенні гомонить кількатисячне стадо вже 9-денних перепелів, які
значно відрізняються від своїх молодших братів і сестричок, проте до курочок чи
півників їм ще надто далеко.
Ще за одними дверима - батьківське стадо і ті, що вже готові на реалізацію. Тут
висока температура не потрібна - дорослим птахам комфортно "виконувати програму"
при 24-25 градусах.
Здається, підтримувати не лише оптимальну температуру повітря, а й його
вологість, стежити за вентиляцією - завдання не з простих. Та і як це все
контролюється, коли на все приміщення один термометр і той десь схований.
Виходить, усе просто.
- І з цими завданнями успішно справляється комп'ютер, що працює у заданому
режимі і ніколи не підводить. Він не буде економити, не запізниться на роботу. А
тому і не підводить у процесі роботи, - каже керівник.
Якщо фараони б'ють рекорди у м'ясній категорії і тут перевага на боці самочок,
які важчі за самців (вага дорослої птиці сягає 200-250 г за 35 діб), то "японці"
несуть справді золоті яйця. Вони у своєму показник також чемпіони: за рік їх
середній доробок становить 290 штук.
Фірмове блюдо - за власним рецептом
Названі показники (а вони найкращі в країні) зі стелі не падають. На результат
одразу працює цілий комплекс складових. У цьому ланцюгу кожна ланка має важливе
значення, а чи не "головна скрипка" належить годівлі птахів. Без цього успіху не
варто очікувати. Щось не додав, а чогось насипав занадто - і ти вже в мінусі.
Ось тому на птахофермі до цього питання підійшли особливо відповідально. Робота
над створенням раціону годівлі тривала півроку. Її розробляв, перевіряв на
практиці сам Любомир Зіновійович. У результаті створив унікальний рецепт, який і
дозволяє отримувати рекордні показники.
- У меню птиці лише натуральні складові, - без жодного секрету розповідає
керівник. - Основу раціону становить зернова група плюс вітаміни та амінокислоти.
Збалансовані харчі на замовлення підприємства виготовляють на Житомирському
комбікормовому заводі. Якісні корми забезпечують не тільки кількісний ріст, але
і якісну продукцію, особливий смак. Скажете, що різниці у яйцях із різних
господарств не існує? Аби переконатися у цьому, спробуйте продукцію "Агросоюз
Фенікс" і будь-яку іншу. Різницю відчуєте одразу.
Телефон Любомира Зіновійовича не вмовкає ні на хвилину. Таку продукцію готові
купити всі потужні торговельні центри. Вивозять її виробники самотужки і мріють
про купівлю обладнання для сучасного вже збудованого ними забійного цеху. Нині
триває період вивчення пропозицій від голландських і французьких виробників
устаткування на ці потреби.
Знаєте, сьогодні нескладно перевірити, чи якісна продукція реалізується з цього
господарства. І не треба проводити досліди у сучасних лабораторіях. Простіше
піти у магазин і запитати: чи купують цю продукцію? Як правило, покупці
вибирають найкраще. Цим методом вирішили скористатися і ми. Він спрацював і
цього разу: на полицях "Ашана", "Метро", "Еко-маркета" продукції з Новосілок не
віднайшли.
- Нічим не допоможемо, - розводять руками продавці. - Розкуповують і м'ясо, і
яйця з цієї ферми впродовж дня, як тільки вони надходять...
Та все одно нам пощастило, бо вдалося відкрити і для своєї родини корисний
продукт, який уже постійно є на столі у жителів багатьох країн. Як правило, з
нього починається навчальний день у японських школярів. Там на рівні країни
виділяються кошти для забезпечення шкіл продукцією перепільництва. Лікарі
вітчизняні також обома руками за те, що продукт має унікальні властивості.
Того дня пощастило нам ще і тому, що за один раз удалося визначитися і ближче
познайомитися з виробником, адже пропозиції на ринку існує багато. Та чомусь
перевагу віддають "Агросоюз Фенікс". Чому? Тепер і для вас це не таємниця.
Вікторія Ляховець

|